Program


Bartók színháza

Bartók színháza

Horváth Csaba és Selmeczi György irányításával Bartók emblematikus zongoraműveiben tárják fel a drámai motívumok egész sorát; egy-egy lehetséges történet kibontását a hangjegyek sokak számára titokzatos világából. Rendkívüli estjükön olyan fogódzókat kínálnak Bartók művészetének megértéséhez, melyek valóban csak a színház és a mozgásművészet eszközeivel lehetségesek.

Aktuális előadások
BARTÓK SZÍNHÁZA - Színpadi fantáziák Bartók hangszeres műveire

Közhely, hogy a nagy műalkotások esztétikáját és hatásmechanizmusát egy sajátos belső dramaturgia alakítja, mely gyakran láthatatlanul, vagy alig érzékelhető módon építi fel a mű saját világát, atmoszféráját. Ha elmélyülünk a művészet, a zene nagy alkotóinak életművében, észrevehetjük, hogy csaknem mindegyikük kialakítja saját “belső színházát”, függetlenül attól,
hogy művét ténylegesen színpadi megnyilatkozásnak képzeli-e vagy sem. Bartók viszonya a színház világához igen ambivalens. Noha három csodálatos színpadi művet komponált, szemérmes és tartózkodó alkata sosem engedte igazán közel a színpad olykor harsány világához. Rendkívüli érzékenysége, kifinomult formakezelése, bámulatos ritmikai és melodikus invenciója azonban csaknem minden művében sugallja a dráma, a drámai elem jelenlétét. Ez némelykor látványosan, képszerűen mutatkozik, máskor “csupán” az alkotás mélyebb rétegeiben jelentkezik A Színház és Filmművészeti Egyetem végzős rendező-koreográfus hallgatói Horváth Csaba és Selmeczi György irányításával Bartók emblematikus zongoraműveiben tárják fel a drámai motívumok egész sorát; egy-egy lehetséges történet kibontását a hangjegyek sokak számára titokzatos világából. Rendkívüli estjükön olyan fogódzókat kínálnak Bartók művészetének megértéséhez, melyek valóban csak a színház és a mozgásművészet eszközeivel lehetségesek.

Alkotók:
Hojsza Henrietta
Molnár G. Nóra
Ténai Petra
Vadász Krisztina

Előadók:
Barna Lilla
Gaál Daniel
Gyulai-Zékány István
Hermann Flóra
Hojsza Henrietta
Kotormán Ábel
Molnár G. Nóra
Nagy Henrik
Nagy Péter István
Ténai Petra
Vadász Krisztina

Közreműködik:
Brezóczky Gabriella
Demény Balázs
Szőcs Kristóf zongoraművész

Szerkesztette: Selmeczi György
Osztályvezető: Horváth Csaba

A bemutató időpontja: 2019.10.18. Ódry Színpad

Ajánló


Mégis meddig mehetünk el a hazugságban? Mi lesz, ha már lassan magunk sem…

A NEM KOMPLETT SHAKESPEARE MŰVEK ELŐADÁSA Borgesson-Long-Singer-Shakespeare S.Ö.R. Shakespeare Összes Rövidítve

Az István, a király egy családi viszály története. Géza halála után fia örökölné…