Program


Rejtélyes történelem - A Seuso-kincs régi és új rejtélyei

Rejtélyes történelem - A Seuso-kincs régi és új rejtélyei

A Rejtélyes Történelem című művelődéstörténeti sorozatunkban minden hónap utolsó csütörtökén olyan titkokra, talányokra derül fény, amelyek nemcsak a történészeket foglalkoztatják régóta, hanem a közvéleményt is. A magyar- és a világtörténelem rejtélyeiről Csorba László történész beszélget meghívott vendégeivel, a témák kiemelkedő szakértőivel.  több

Vendég: Mráv Zsolt főmuzeológus, Magyar Nemzeti Múzeum

Ki volt Seuso, a késő-római császárkorból máig fennmaradt legértékesebb és legérdekesebb ezüst edénykincs hajdani gazdája? Valóban a Balaton (Pelso) közelében élhetett pazar villájában, ahogy a kincs egyik legszebb darabja, a hatalmas ezüst vadásztál felirata sugallja? Vajon ezt a tálat is tarthatta az a négylábú edénytartó állvány, amelyet Polgárdi határában találtak 1878-ban, tehát a Seuso-kincs felbukkanása előtt éppen egy évszázaddal? A tálon látható Krisztus-monogram tényleg arra utal, hogy Seuso már keresztény vallású római polgár volt? Kik lehettek az edények mesterei és vajon hol? Keleten, Nyugaton, vagy netán a Balkánon alkották meg egyes darabjait és darab-párjait, míg azután hosszú évtizedek során egybesodródtak és végül összetalálkozhattak Seuso lakoma-asztalán? Valóban „hazatért”a kincs az elmúlt években, vagyis bizonyítható-e, hogy az edénycsoport egykor a Kárpát-medencében került a föld alá? Feltárul-e valaha a kőszárhegyi szőlőspincében állítólag öngyilkossá lett sorkatona végzetének rejtélye? A világtörténelem és a pannón táj egyik legérdekesebb rejtélyhálójának szegődünk a nyomába a tárgyakat vizsgáló tudóscsoport tagja, Mráv Zsolt régész, ókorász, főmuzeológus segítségével. 

Állítsa össze bérletét! Vásároljon 15% kedvezménnyel minimum 3 különböző előadásra egyidejűleg tetszőleges számú jegyet személyesen jegypénztárunkban vagy honlapunkon keresztül. Jegyével az Új világ született című állandó kiállításunkat 15% kedvezménnyel tekintheti meg 2020. június 30-ig.

Ajánló


Georges Feydeau: Bolha a fülbe bohózat három felvonásban

Halász Judit karácsonyi koncertje a Vígszínházban

Karácsonyi hangulatban a Kicsi Gesztenye Klub! Gazdag látványvilág! Hóesés! Táncosok! Óriási hangulat! :)